De perfecte gastouder vinden: een stappenplan

Kinderen

Het is bijna zo ver: na lange tijd fulltime van jouw kleine koter te hebben genoten, moet je weer aan het werk. Want – zo stel je – door carrière te maken kun je jouw kind een beter leven bieden. Voor de dagen waarin je nu niet meer overdag thuis bent, zul je op zoek moeten naar een vorm van opvang. Hierbij valt de keuze vandaag de dag vaak op een gastouder. Maar hoe vind je nu een die geschikt is voor jouw gezin? In deze blog nemen wij je mee in de stappen die je hiervoor moet zetten. Veel succes gewenst!

Stap 1: maak lijstjes

Wie voor het eerst ouder wordt – of dit al een tijdje is – is het maken van lijstjes niet langer een vreemde bezigheid. Al tijdens de zwangerschap werden er hele Excel-bestanden gevuld met taken en artikelen die je binnenkort nodig zou hebben. Deze manier van werken is ook handig bij het vinden van de juiste gastouder. Wat zijn jouw verwachtingen? Wat is jouw budget? Op welke dagen heb je opvang nodig? Wat zijn jouw harde eisen? Zorg ervoor dat je dit voor jezelf helder hebt. Dan wordt het vissen in de vijver een stuk overzichtelijker.

Stap 2: schakel een gastouderbureau in

In de vorige stap hebben wij het gehad over de vijver waarin je kunt vissen. Als beginnend ouder heb je nog geen idee hoe groot deze in werkelijkheid is. Wij kunnen je echter een ding met zekerheid zeggen: deze is groot. Er komen dagelijks meer en meer gastouders bij. Ze zijn alleen niet altijd goed te vinden. Om de juiste te kunnen bereiken, raden wij je aan om je in te schrijven bij een gastouderbureau. Deze kan je in contact brengen met specialisten die aan (veel van) jouw wensen voldoen. Dat scheelt jou weer werk.

Stap 3: plan een gesprek in

Eindelijk is er een voorstel gedaan. Een van de gastouders die jou is opgevallen zegt wel plek voor jouw kind te hebben. Hoe fijn dat ook is: loop niet te hard van stapel. Het is namelijk belangrijk om eerst met deze persoon in gesprek te gaan. Hij of zij kan namelijk vies tegenvallen of er kunnen onduidelijkheden zijn. Leer deze persoon daarom eerst goed kennen en ga na over er een klik is. Wanneer dit gesprek goed is verlopen, kun je jouw kind met de gastouder kennis laten maken. Zijn of haar reactie moet de doorslag geven.